Zendingscommissie


Jongerenreis Kenia











Tajmyr

Het gebied in Rusland boven de poolcirkel was vanouds het leefgebied van Ngagasanen, Dolganen en Nentsen. Zij hebben meestal geen vaste woonplaats, maar zetten dan hier dan daar hun Tsjoem (tent) neer. Ze leven van visvangst en van de rendieren die ze houden en ze geloven dat het leven bepaald wordt door de vooroudergeesten.

Sinds het begin van de twintigste eeuw delen zij hun leefgebied met mensen uit allerlei delen van de vroegere Sovjetunie. De bodem onder de poolcirkel is namelijk rijk aan delfstoffen, zoals nikkel, koper, goud. Op de plaats waar vooral nikkel gevonden wordt, midden op het schiereiland Tajmyr, is een grote stad, Norilsk gebouwd, waar zo’n 300.000 mensen wonen.


Uit alle volken …

In Openbaring 7:9 laat de Here aan Johannes zien dat er op de jongste dag mensen uit alle volken, stammen, talen en natiën om de troon van God en het Lam staan om hun loflied te zingen. De niet-geregistreerde baptisten in Rusland zeggen: dat gebeurt niet vanzelf. Iemand moet die boodschap brengen. Daarom zenden ze evangelisten uit in heel Rusland. Dus ook naar die Ngagasanen, Dolganen en Nentsen.

Evangelist Oleg Ljoebitsj (op de foto 1e van rechts) woont met zijn gezin in Norilsk en legt in de zomer per boot en in de winter per auto en sneeuwscooter duizenden kilometers af om mensen te bereiken die vaak erg afgelegen en eenzaam wonen. Hij wordt daarbij geholpen door een team van acht evangelisten.




Friedensstimme

De stichting Friedensstimme Nederland is in 1979 opgericht. De stichting wil zoveel mogelijk christenen in ons land betrekken bij het werk van de broeders en zusters van de niet-geregistreerde baptistengemeenten in de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 2010 ondersteunen zendingsdeputaten het werk van br. Ljoebitsj en zijn team via stichting Friedensstimme en er is daarbij sprake van een uitstekende samenwerking.


Kou

Van de omstandigheden waaronder de Russische evangelisten werken, kunnen wij ons in Nederland nauwelijks een voorstelling maken. In de Siberische winter kan de temperatuur zakken tot ver onder de min dertig graden Celcius! Daarom helpt zending graag via Plusprojecten om goede materialen aan te schaffen: zware voertuigen die zulke temperaturen aan kunnen. Maar ook dragen we graag bij aan Bijbelmateriaal dat wordt meegenomen om uitgedeeld te worden.





Toerusting

Het is heel bijzonder dat gereformeerde kerken in Nederland baptistenkerken in Rusland helpen! Er ligt immers een belangrijk verschil als het gaat om de doop. Maar het verlangen om samen te werken om het goede nieuws over de Here Jezus te verkondigen, overstijgt de verschillen die beide partijen zien.

Dat blijkt wel, wanneer eens per twee jaar Nederlandse predikanten meewerken aan de toerustingsconferentie voor evangelisten in Norilsk en samen met br. Ljoebitsj en anderen de toendra op gaan om te evangeliseren. De zending is dankbaar dat er zowel met geld als met Bijbels onderwijs geholpen kan worden. 


   Laptevzee





Verleden en heden van de zending



Zending heeft een ononderbroken traditie in de kerk. Vanaf die Pinksterdag toen de Heilige Geest werd uitgestort, gaven de apostelen voorrang aan de evangelieverkondiging.
Dat wat wij van God hebben ontvangen mogen wij doorgeven aan anderen. ‘En hetgeen gij van mij ( Paulus) gehoord hebt onder vele getuigen, betrouw dat aan getrouwe mensen, welke bekwaam zullen zijn om ook anderen te leren.’  (2 Tim.2:2) 

Het zendingsbevel werd gegeven aan Zijn discipelen, Zijn dienaren. Dat in het bijzonder.Daarmee worden anderen niet uitgesloten. Allen zijn getuigen.Een zendeling is iemand die daar specifiek voor geroepen is of wordt.Het zendingswerk heeft net als het evangelisatiewerk zijn oorsprong in de zending van de Zoon van God naar deze wereld. Hij is bewogen met zondaren maar niemand heeft Hem bewogen. Hij wil de wereld overtuigen van zonde en genade. Daarom moeten we verkondigen, maar niet elke christen is een verkondiger van het Woord, elke christen is wel een getuige in deze wereld.


 ‘ Zonder God kunnen wij niet; maar zonder ons, wil God niet.’ Met dit gezegde heeft Augustinus al heel vroeg in de geschiedenis van de zending aangegeven, dat God mensen roept in Zijn dienst. Hij gebruikt mensen om het Evangelie bij andere mensen te brengen.


Uit “Het Schatboek “ de verklaring over de Catechismus van Zacharias Ursinus m.b.t.  de tweede bede : Uw Koninkrijk kome het volgende,
Wij bidden o.a. in deze bede, dat het Koninkrijk van God of van Christus onder de mensen opgericht en verbreid mag worden, en dat zowel voor ons als voor andere mensen. Voor de arme, blinde, onbekeerde en ongelovige mensen, zoals de heidenen, Joden, Mohammedanen en wereldse mensen, die nog in de macht van de duisternis gezeten zijn en nog niet tot de ware kennis en gehoorzaamheid van Christus gekomen zijn, namelijk dat zij uit die ellendige en verdoemelijke staat verlost mogen worden.

God wil Zijn Koninkrijk alleen geven aan degenen die daarom bidden, evenals Hij de Heilige Geest alleen geeft aan degenen die daarom bidden ( Luk.11:13)


De meest waardevolle bijdrage die gemeenteleden kunnen leveren, is om betrokken te zijn in het gebed. Tot eer van Zijn Naam en tot uitbreiding van Zijn koninkrijk.



Wie zijn wij en wat doen wij?
Al sinds jaren is er bij ons in de kerk een zendingscommissie. Deze bestaat uit een aantal vrijwilligers vanuit de kerk. Het doel van de commissie is onder andere het onder de aandacht brengen van dit mooie werk. Maar ook het bevorderen van betrokkenheid en bewustwording en het organiseren van activiteiten en het realiseren van opbrengsten om dit werk te kunnen ondersteunen. Als gemeente zijn wij met name nauw betrokken bij het zendingswerk in Siberië. We hopen als zendingscommissie een kleine bijdrage te mogen leveren aan dit wereldomvattende werk. Om zo gehoor te kunnen geven aan de opdracht die de Heere Jezus ons in de Bijbel meegeeft: ‘Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb.


 Postzegels en kaarten                                    

 

In het blad Doorgeven stond vroeger met regelmaat een berichtje over de opbrengst en de herkomst van postzegels en kaarten. Jaarlijks brengen die rond de € 10.000 op, een bedrag waar zendingsdeputaten erg blij mee zijn.

Om allerlei redenen is het al een tijd lang niet meer mogelijk om de opbrengsten te vermelden in Doorgeven. Daar is in het nummer van februari 2017 iets over gezegd. Maar: dat betekent niet dat we niet meer blij zijn met het materiaal. Dus blijft u gerust doorgaan met verzamelen!

Alle postzegels zijn welkom. Helaas zijn niet alle kaarten bruikbaar. We vragen u dan ook alleen geboortekaartjes en zwart-wit ansichtkaarten aan te bieden. Dat scheelt ons veel uitzoekwerk. In te leveren bij één van de onderstaande commissieleden.




Door middel van de onderstaande link kunt u zich aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.


nieuwsbrieven - CGK




De minimumbijdrage per (doop)lid per jaar is vastgesteld op €12.87

U kunt gebruik maken van het onderstaand rekeningnummer:
NL29 RABO 0325 0020 10  t.n.v. CGK Beth-El Zending